Aamupalan aloitan normaalisti joko puurolla+marjoilla tai myslillä+jogurtilla/maidolla sekä yhdellä keitetyllä kananmunalla. Joka aamu. Niinä aamuina, kun meillä kummallakaan ei ole kiire mihinkään, valmistetaan herkkuaamiainen johon kuuluu pekonia, paistettua kananmunaa ja runsaasti kasviksia. Joskus, melko harvoin, teen aamupalaksi leipää. Juomana usein vettä tai maitoa (vihdoin oon oppinu juomaan taas maitoa!), joskus teetä ja herkkuaamiaisella myös kaakaota tai mehua. Tänäaamuna tosin kurkusta meni niin kutsuttu voimajuoma, josta voin kertoa lisää vähän myöhemmin :)
Puuro + marja -aamiainen sisältää runsaasti kuituja ja pitää vatsan toiminnassa. Kananmuna ja maito/jogurtti (huom. vain maustamaton luonnonjogurtti tai kreikkalaista jogurttia) puolestaan sisältää proteiineja, jotka pitävät paremmin nälkää kuin pelkät hiilihydraatit. Yhdessä kananmunassa ja lasillisessa maitoa ei hirmumääriä proteiinia ole, mutta se verran että jaksan helposti aamupäivään asti vaikka olisin liikkeessä. Aamiaisella pyrin siis ottamaan myös jotain kalsiumpitoista, joka tulee siis tietysti maidosta ja jogurtista.
Marjoista saa hyviä vitamiineja ja kuituja. Vaikka marjat ovatkin usein pakasteina näin keväisin, syksyisin ja talvisin, on niissä vitamiinit ihan hyvin vielä tallella, kun niitä ei keitä. Tietysti ulkomaiset marjat olisi hyvä keittää (etenkin ne puolalaiset vadelmat) noroviruksen välttämiseksi, mutta meillä on lähes aina kotimaisia mustikoita, joskus mansikoita, eikä olla niitä sulateltu. Ja vatsataudeilta vältytty. Kuuman puuron joukkoon kylmät marjat ovat ihania!
Mustikkahan on ehdottomasti Suomen paras superfood! Se sisältää runsaasti A- ja B-vitamiinia, mangaania, kuituja sekä flavonoideja (= pitävät yllä terveyttä ihmiskehossa. Flavonoidien on arveltu ehkäisevän joitakin syöpiä, allergioita, tulehduksia, virusinfektioita, aivohalvausta sekä sydän- ja verisuonitauteja. Flavonoidit antavat hedelmille ja vihanneksille myös niiden värin.). Mustikat ovat myös hyviä C-vitamiinin, magnesiumin ja kalsiumin lähteitä.
Kananmunan syön siis päivittäin, jota voisi myös kutsua superfoodiksi. Niin kuin harhaanjohtavasti luullaan, kananmunien syönti päivittäin ei ole haitallista, päinvastoin suotavaa. Vähän faktaa asiasta, joka on kopioitu täältä:
Se, että jokin ruoka-aine sisältää kolesterolia ei välttämättä tarkoita, että tällaisen ruuan nauttiminen nostaisi veren kolesteroliarvoja (hyvää tai pahaa kolesterolia).
Ravinnon kolesterolilla on jonkin verran vaikutusta veren kolesterolin määrään, mutta normaalisti elimistön omat säätelymekanismit pystyvät huolehtimaan kolesterolitasapainon säilyttämisestä. Siksi kolesterolin määrä elimistössä lisääntyy terveellä ihmisellä yleensä vain vähän ravinnosta saadun kolesterolin lisääntyessä eikä nosta veren kolesterolipitoisuutta pysyvästi.
Laajoissa seurantatutkimuksissa ei ole havaittu yhteyttä kananmunien syönnillä ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuudella.
Kananmunissa on siis erinomaista proteiinia, hurjasti kasvua ja palautumista edistäviä aminohappoja sekä D- ja B12-vitamiinia, seleeniä, koliinia ja antioksidantteja. Jos haluat saada kananmunista parhaat edut, kannattaa ostaa luomua, vähintään vapaankananmunia. Luomukanat ja vapaana liikkuvat kanat pääsevät liikkumaan ulos aurinkoon, jolloin ne saavat D-vitamiinia, jota on sitten myös kananmunissa. Häkkikanalan kanat eivät pääse nauttimaan auringosta kuten edellä mainitut, joten niissä ei ole samanlaista D-vitamiinin hyötyä.
Huh, tulipas siinä nyt vähän kerrottua aamiaisestani. Jos kuitenkin kiinnostuit asiasta lisää, käy tutustumassa lisää näihin sivuihin joista itsekin faktani hain, elikkä mustikoista lisää täältä ja tämän linkin takaa. Kananmunista puolestaan kertoo mm. tämä sivusto. Ehdoton terveysblogi suositus tässä: veteraaniurheilija.
Ihanaa aurinkoista kevätpäivän jatkoa kaikille!
kuvat: weheartit.com
kuvat: weheartit.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti