30.8.11

Ruoka-aine: Pellavansiemen

Pellava on erinomainen tuote muutoinkin kuin tekstiileissä. Pellavansiemenet ovat nimittäin erittäin hyväksi elimistölle!

kuva täältä

Pellavansiemen on paras omega-3 -rasvahapon lähde ja se sisältää molemmat välttämättömät rasvahapot: alfalinoleenihappoa ja linolihappoa, joilla on hyvä vaikutus solukalvojen rakennusaineina. Pellavansiemeniä syötetään myös kanoille, jolloin saadaan Omega-3 kananmunia :). Muiden siementen tavoin pellavansiemen sisältää myös proteiinia sekä kuitua. Siemen sisältää myös kivennäisaineita (kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä) ja vitamiineja (B, E ja K). Luontaisesti gluteenittomana kasvina pellava sopii myös keliaakikoille! Pellavan hyötyjä ovat sen suotuisa vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen, tulehdusreaktioihin ja painonhallintaan.
Kuva täältä

Pellavansiemenen  terveysvaikutukset perustuvat sen sisältämiin aineisiin eli kuituihin, lignaaniin sekä
rasvahappokoostumukseen. 
Kuidut jaetaan kahteen ryhmään - liukoiset ja liukenemattomat, joista kummastakin on elimistölle hyötyä.  Liukoinen kuitu hyytelöityy nesteen kanssa. Hyytelö puolestaan hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja ravintoaineiden imeytymistä ohutsuolesta. Tämä on eduks siksi, että liukoista kuitua sisältävän aterian jälkeen veren sokeripitoisuus suurenee ja rasva-arvojen määrä veressä kasvaa hitaammin kuin ei-kuitupitoisen. Lisäksi se sitoo sappihappoja ja siten vie mennessään kolesterolin muodostamiseen tarvittavia rakennusaineita.
Liukenematon kuitu kulkeutuu paksusuolen bakteerien ravinnoksi, imee itseensä vettä ja siten pehmentää ulostemassaa ja helpottaa ulostamista.
Runsaskuituisesta ruokavaliosta (yli 25 g päivässä) on hyötyä mm. ummetuksen, ärtyneen paksusuolen, kohonneiden veren sokeri- ja rasva-arvojen ehkäisyssä ja hoidossa: melko paljon hyötyjä siis! Tutkijoiden mukaan kuidun hyödyt voi siis johtua sen teoreettisesta kyvystä sitoa myrkkyjä ja poistaa ne elimistöstä nopeammin.
Lignaani on kasviestrogeeni ja hyvin tehokas antioksidantti. Pellavansiemenrouhe sisältää lignaania keskimäärin 7 g/kg, eli satoja kertoja enemmän kuin muissa viljelykasveissa!
Kuva täältä
Kuva täältä


Itse käytän pellavansiemenrouhetta, joka syntyy puristettaessa siemenistä öljyä. Rouhetta on helppo lisätä 1-2 rkl mm.  jogurtin, myslin, puuron ja pirtelöiden sekaan. Rouhetta voi käyttää myös leivontaan, mutta sitä ei ole tullut vielä kokeiltua. Pellavansiemenrouheessa on 37% ravintokuitua, siitä 2/3 on liukenematonta kuitua ja 1/3 on liukenevaa kuitua. Muutoin pellavansiemenrouhe ravintosisällöltään on  100 grammaa kohden: energiaa 285kcal, proteiinia 30g, hiilareita 2g, rasvaa 17g ja ravintokuituja se 37%! Ihan mielettömät ravintoarvot siis :)
Kuva täältä
 Pellavaa saa myös pellavansiemenöljynä ja -kapseleina, joita en ole kokeillut. Siemeniä voi käyttää hyvin myös kokonaisina, mutta tällöin pitää huolehtia että siemenet pureskelee hyvin ravintoaineiden saamiseksi - jos ei pureskele, tulee siemenet kokonaisina ulos ilman hyötyjä :)

Nyt kaikki sitten vain syömään pellavaa, etenkin jos on vatsavaivoja! Tosin kolesterolilääkityksellä olevien pitää ensin jutella lääkärin kanssa :)

Lähteitä:
http://www.hyvinvointiapellavasta.fi/www/fi/index.php ja sivuilta löytyvä "pellavaesite"
http://www.elixioil.fi/fi/etusivu/
http://www.risetti.fi/pellavar.htm#Pellavarouhe:%20Ravintokoostumus%20/%20100g
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ako00016
Kuvien lähteet löytyvät kuvien alta.

2 kommenttia:

  1. Hei,

    hieno juttu että olet löytänyt pellavansiemenrouheen ruokavalioosi! Kannattaa toki kokeilla myös muita pellavansiementuotteita.

    Kokonaisista pellavansiemenistä mainittakoon sen verran että toki niistä ei imeydy samalla tavalla terveelliset ravintoaineet kuin rouheesta, mutta vatsan toimintaa nekin edistävät.

    Bloggauksesi oli sen verran kattava yhteenveto pellavansiemenen hyvistä ominaisuuksista että lisäsin linkin Hyvinvointia pellavasta -facebook sivuillemme. Tervetuloa itsekin sinne tututustamaan!

    Terv. Anna/ Hyvinvointia pellavasta

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon! Todella kiva saada tällaista palautetta :)Käynpä heti tutustumassa facebook sivuihinne!

    VastaaPoista