15.8.11

Ruoka-aine: Punaiset linssit

Heippa!

Ajattelin nyt kertoa joka viikko jostakin ruoka-aineesta, painottuen kasvisruokavalioon. Kerron hieman tuotteesta ja sen käyttötavoista + jaan ainakin yhden reseptin ruoka-ainetta koskien! :) Miltäs kuulostaa?

Mutta nyt asiaan: Linsseistä olen käyttänyt vasta vain punaisia. Linsseistä saa mm. aivan ihanaa keittoa, josta minulla onkin yksi resepti teille. Lisäksi niistä voi valmistaa esim. patoja, pihvejä ja kastikkeita.

Linssit ovat edullisia - kilohinta on n. 6 €, riippuen tietenkin mistä ostaa. Kun linssejä keitetään, ne turpoavat entisestään, joten ne ovat hyvin riittoisia. Linssejä ei tarvitse liottaa, vaan pelkkä hyvä huuhtelu riittää esikäsittelyksi ja keittoaika on 10-20min.

Vähän linssien ravintoarvoista. Linssit ovat kasvissyöjien yksi tärkeä kulmakivi, sillä ne sisältävät jopa n. 25g proteiinia/ 100g (esimerkkinä myös pavut n. 22g, kuivatut herneet n. 17g ja paistettu sika-nauta jauheliha n. 23g). Linssit sisältävät kyllä hurjasti hiilihydraatteja, n. 45g, joista suurin osa on tärkkelystä. Sokeria hiilareista on vain n. 2g. Rasvaakin on vain 1-2g ja kaloreita n. 320. Ravintokuitua on mukavat 10-12g, joka on erittäin tärkeää vatsan toiminnalle - tänä päivänä ihmiset saavatkin aivan liian vähän kuituja (aikuiset 20-25g, suositukset 30-35g!) , joten tätä asiaa tulisi parantaa lisäämällä hyviä kuidunlähteitä (mm. ruisleipä, pellavansiemenrouhe ja  mustaherukka ovat hyviä linssin ohella).
 Hyvän linssikeiton ohjeen olen löytänyt täältä blogista, ja sitä on tullut tehtyä jo melko monta kertaa. Olen sosekeittojen ystävä, joten tämäkin keitto on soseinen.

LINSSIKEITTO (n.4 annosta)

1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
1/ 4 tl jauhettua korianteria
1-2 rkl currytahnaa
250g tomaattimurskaa
vettä tomaattimurskapurkillisen/tölkillisen verran
1,5 dl punaisia linssejä
2dl kookosmaitoa
1/4tl himalajan kristallisuolaa
mustapippuria
KORISTELUUN: tuoreita tai kuivattuja yrttejä
  1. Leikkaa sipulit pieneksi ja kuulota ne kuuman kattilan pohjalla öljyn kanssa lisäten samalla jauhetut korianterit ja currytahna.
  2.  Lisää kattilaan tomaarrimurska, vesi sekä linssit. Kiehauta ja keitä 15-20min, kunnes linssit ovat kypsiä. Tarvittaessa lisää vettä.
  3.  Nosta keitto liedeltä, lisää kookosmaito, suola ja pippuri. Sekoita sauvasekottimella keitto tasaiseksi soseeksi. Nosta keitto takaisin liedelle ja anna kiehahtaa. Koristele esim. kuivatulla nokkosella ja tarjoile!
Keitto on tosi hyvää! Jos tykkää tulisemmasta, voi keiton tehdä mm. chili-tomaattimurskaan tai lisätä vähän habaneroa! Ei siis kannata arkailla linssien käytössä, vaan kokeilla rohkeasti. Itselläni on ainakin muistoja lapsuudesta, kun kuulin joidenkin puhuvan kuinka kamalia linssit ovat, mutta näin ei tosiaan ole :) Keitto on erittäin täyttävää - vie miehisenkin nälän ja antaa kylläisen olon pidemmäksi aikaa.

Tässä joitan lähteitä, joita tuli käytettyä:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=399&lang=fi
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dia00608
http://www.tohtori.fi/?page=0706965&id=3929165
http://www.greenstreet.fi/tuote/Elintarvikkeet/Kuivatuotteet/Palkokasvit/Punainen+linssi,+irto?return=44
http://www.gogreen.fi/tuotteet/kuivatuotteet/pavut-herneet-ja-linssit/punaisia-linssej%C3%A4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti