16.1.14

Vuoden 2014 lupaukset

Vuosi vaihtui suhteellisen rauhallisissa meiningeissä, jälleen porukoiden luona. Aluksi ajatus oli lähteä jonnekkin kavereille, mutta kun kaikki olivat hajaantuneet ties minne, niin päätettiin olla vain porukoilla - ja hyvä niin! Oli nimittäin todella mukavaa oleskella, syödä hyviä omatekemiä hamppareita, juoda kuoharia, jutella pitkään.. Alkuun tulee kuvapläjäys, lopussa hieman tekstiä omista lupauksistani kuluvalle vuodelle.






 Tinausta koitettiin ensin perinteisesti liedellä, mutta eihän se tietenkään induktioliedellä onnistunut. Seuraavaksi kokeiltiin vesihauteessa kattilassa :D No eipä se riittävän kuumaksi siinä tietenkään tullut. Kynttilän liekkikin pääsi kokeiluun, mutta lopulta isä muisti olemassa olevan trangian, jolla saatiin nopeasti tinat sulatettua ja valattua.



Hmm, mitäköhän tää mun valaama tina meinaa?

Oon lukenu paljon eri blogeista siitä, kuinka porukka ei ole tehnyt mitään lupauksia uudelle vuodelle ja ne ovat turhia jne.. Itse olen erimieltä. On tavallista, että syksy (uusi lukukausi) ja uusi vuosi ovat niin sanotun "uuden elämän aikaa". Tehdään muutoksia ja pyritään parempaan. Mun mielestä se on erittäin hienoa! Tietenkään muutoksien ei tarvitsisi juuri tällöin tapahtua, mutta hyvä että edes tällöin. Ehkä se selkeyttää omia tavoitteita ja helpottaa aloittamista, kun muutos pääsee alkamaan jotenkin konkreettisesti ajan vaihduttua. Myös se, että suuri osa ajattelee näin, motivoi omaa aloittamista ja saa tsemppiä muista, esim. uudesta yhdessä aloitetusta harrastuksesta.

Usein lupaukset liittyvät omiin elämäntapoihin ja terveyteen - omat elämäntavat ovatkin erittäin suuressa merkityksessä terveyteen. Ei ole tyhmää päättää, että nyt jätän alkoholin ja tupakan ym.  Tärkeintä on pyrkiä pitämään lupauksistaan kiinni. Tämän vuoksi ei kannata laittaa itselleen alkuun liikaa haasteita, vaan aloittaa hiukan rauhallisemmin. Tupakanpolttoa kannattaa ehkä vähentää vähitellen, ensin päättää polttaa vain viikonloppuisin jne, ja kuntoilussa aloittaa ensin 2-3 kertaa viikossa sen sijaan että alkaisi heti käymään lenkillä joka päivä.

 Myös omat lupaukseni liittyvät juurikin näihin terveysasioihin:

  1. Karkki-/herkkupäivä vain kerran viikossa (pe tai la)
  2. Kuntosalilla käyntiä aktiivisesti
  3. Säännöllinen ja terveellinen ruokailu
  4. Juo riittävästi vettä päivittäin (2- 2,5litraa)

1. Karkkipäivä on tähän mennessä onnistunut yli odotuksieni. Ajattelin tämän olevan tosi haastavaa, sillä oon kuitenkin tykänny napostella vähän jotain lähes joka päivä ja töissäkin on aina jotain hyvää tarjolla. Aloitin tämän heti 1.1, ja olin alkuun lähes kaksi viikkoa ilman herkkuja! Sitten kun karkkipäivä koitti, päätin syödä paaaljon herkkuja. Lopulta mun ei tehnytkään niin paljon enää mieli. Jos mulla kuitenkin on tullut mielihaluja makeaan, en ole sortunut kaapeissa lymyäviin suklaakonvehteihin. Hätävarana on toiminut erinomaisesti persimon-hedelmä . Persimon on erittäin makea ja helppo hedelmä, sillä siinä ei ole kiviä tai isoja siemeniä ja sen voi syödä kokonaan kuorineen. Lisäksi olen napsinut hiukan Cocovin trailmix pussista marjoja ja pähkinöitä jos herkkuhammasta on kolottanut. Tähän kolotuksen hoitoon tosin ei onneksi ole ollut (vielä) pahemmin tarvetta, mutta trail mix -pussista on tullut kuitenkin otettua silloin tällöin pieni kourallinen esim. välipalan yhteydessä.

2. Aloitin uudella kuntosalilla, jo varmasti muutamille tutuksitulleella Polte-salilla. Oon ihan rakastunut salin tunnelmaan, tiloihin, valmentajiin - kaikkeen! Innolla odotan pääsyä treenaamaan. Nyt käyn parhaillaan peruskurssilla, jossa käydään perusliikkeitä läpi ja paneudutaan siis eritoten tekniikkaan (kyykyt, mave, tyntö, tempaus ym). Katsotaan tuleeko musta jonkinsortin crossfit hullu ;) . Leuanvedot on kehittyny ihan mielettömästi ja saan putkeen 2 puhasta leukaa! Sellaisia "ei täysin puhtaita", joissa kädet jäävät hiukan koukkuun ala-asennossa, menee muutamia, ainakin 4-5.

3. Ruokailu on ollut nyt erittäin säännöllistä. Aiemmin saatoin syödä (lähinnä vapaapäivisin) ainoastaan aamulla, ehkä jonkin pienen hedelmän päivällä ja vasta illalla ruoan - ruokaväli saattoi olla helposti 8h. Työpäivinä ruokailut on ollu aina säännöllisiä taukojen vuoksi. Nyt tähän kuitenkin on tullut muutos. Tarkkailen enemmän mitä suuhuni laitan (laatua) ja kuinka paljon ja kuinka usein. Salilla käynnin vuoksi nyt on useammin nälkä ja annoskoot pysyvät järkevinä. En kuitenkaan punnitse ruokiani tai muuta, vaan katson että syön sen verta että oloni on kylläinen ja vältän tiettyjä ruoka-aineita ja lisään tiettyjä. Tästä aiheesta voisinkin kertoa hiukan lisää. Voisin myös tehdä jonkin postauksen mun superfoodeista ym höpötyksistä :D 

4. Veden juonti on jotenkin tosi vaikeeta. Mulla harvoin tekee mieli juoda, ja janokaan ei pääse sillätavalla yllättämään. Se että kannan vesipuolloa mukana, ei tarkoita että myös joisin sen - saattaa olla että kannan sen puolenlitran vesipullon täytenä kotiin. Tähän on auttanut ihan oikeasti kännykkään ladattava sovellus, Water your body. Jos haluat, niin se muistuttaa sinua huikkaamaan vettä tietyin väliajoin niin, että päivän vesitarpeesi tulee täytettyä. Tästä sain vinkin Kristan blogista! Kiitos ;) Alkuun on kyllä raivostuttavaa ravata vessassa alvariinsa, mutta kyllä se kroppa siihen tottuu. Kristan blogissa oli erinomainen kukkaruukku-esimerkki tähän.

Tsemppiä kaikkien uuden vuoden lupauksiin! Sanotaan, että lupauksistaan on helpomi pitää kiinni, kun ne ovat muidenkin tiedossa/nähtävillä. Jos haluat, niin kirjoitappa kommentti lupauksestasi niin tsempataan toinen toistamme lupauksen pitämiseksi :)

2 kommenttia:

  1. Jee kiva kuulla et joku muuki on innostunu vedenjuonnista :D! Mulla kans vielä toi ruokapuoli kuntoon ni hyvä tulee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä heti huomaa ihossa ja olossa muutenkin ton veden juonnin. Ei siis ole yhtään turha juttu :)

      Poista